Soluții de dezvoltare pentru afaceri

Super! Avem o criză!

By on 15 January 2009 in Training

Teoretic este foarte simplu. Aşa ni se şi spune în fiecare seminar de strategie: crizele sunt şanse în haine de lucru. Să acceptăm crizele cu recunoştinţă. Să căutăm şansele pe care le ascund şi să le fructificăm. Foarte simplu.

Şi criza a venit. Pentru cei mai mulţi, prin surprindere. Mare şi de neconceput. Ba mai mult, globală. De neînţeles pentru omul de rând. Dar şi aşa-numiţii experţi sunt depăşiţi – lideri economici locali laolaltă cu vorbitori ai Forumului Economic Mondial. Şi atunci când totuşi vorbesc, de fapt nu spun nimic. Pentru că nu au nimic de spus. Crizele în general forţează limitele oamenilor. Această criză o face cu siguranţă.

Acum e nevoie de instrumente şi măsuri. Avem instrumentele necesare pentru o raportare adecvată la limitele noastre? Există de fapt astfel de instrumente? Unde sunt modelele care ne pot arăta calea în această criză?

Eu sunt şi astăzi adept al teoriei de mai sus: crizele sunt intr-adevăr şanse în haine de lucru. În istoria omenirii avem destule exemple, mai ales în istoria economiei. Fără criza ceasurilor de mână din Elveţia din anii şaptezeci nu am avea azi poziţia de lideri mondiali în această branşă (Elveţia, n.tr.). În activitatea mea în domeniul luptei împotriva sărăciei – în ţări în curs de dezvoltare şi ţări industrializate de curând – văd azi sute de firme care s-au născut din cenuşa unei crize profunde. Întreprinzători care au căutat şansele şi le-au folosit. Şi astăzi au succes.

Reţeta succesului nu este coincidenţa sau norocul. Succesul se bazează pe un sistem care poate fi învăţat şi multiplicat. Sunt patru principii de bază importante.

1. Într-un sistem complex nu există instrumente generale care să dezamorseze crizele cu un plan de măsuri unic şi universal. Soluţia constă în suma multor măsuri de criză individuale, care la momentul potrivit se constituie în mod inteligent într-o reţea.

2. Măsurile individuale de criză necesită o abordare sistematică şi o atitudine mentală inovativă.

3. Doar un număr mic de oameni dispun de această gîndire inovativă orientată spre schimbare. O presiune externă poate să influenţeze decisiv viteza de învăţare.

4. Îndeosebi în vremuri tulburi este nevoie de un reper stabil după care să ne orientăm. Biblia îi ajută pe creştini să se orienteze atât pe termen scurt cât şi pe termen lung, în moduri care depăşesc cu mult înţelepciunea omenească.

Vremurile de criză ne pun la încercare şi ne oferă pe de o parte şansa de a dezvolta mai mult încrederea noastră în Dumnezeu, şi pe de altă parte oportunitatea de a integra în munca noastră metode de lucru profesionale.

Iată că se adevereşte: crizele sunt şanse în haine de lucru.

Mario Brühlmann

Despre autor

Despre autor: Mario Brühlmann este presedintele ROMCOM, proprietarul Swiss Consulting Group, trainer, consultant de afaceri şi autor. A absolvit Executive MBA în Management International, Universitatea de Stiinte Aplicate în Berne, Elveția. Este membru în bordul de conducere al numeroaselor organizații profit și non-profit, concentrându-se pe dezvoltarea economică și eradicarea sărăciei în mai multe țări ale lumii. .

Abonează-te

Rămâi la curent cu ultimele noutăți prin abonarea la newsletter-ul ROMCOM.

Sus